YALITIMDA POLİÜRETAN KULLANIMI

Kimya biliminin gelişmesiyle birlikte modern yaşam alanlarının neredeyse tamamında karşılaşır bir hale geldiğimiz poliüretan yaşadığımız evlerde, kullandığımız otomobillerde, oturduğumuz koltuk ya da sandalyelerde, uyuduğumuz yataklarda ve daha birçok alanda karşımıza çıkıyor. Kullanım alanına göre kimyasal formülünde değişiklikler yapılarak geliştirilen bileşen içerisinde farklı tipte katalizörler ve ateş söndürücüleri de içerebilir. Mobilya, otomotiv, ayakkabı ve beyaz eşya sektörlerinde sıkça karşımıza çıkan poliüretan bizim ilgi alanımıza ise yalıtım sektöründeki rolüyle giriyor.

POLİÜRETAN İLE YALITIM
Dünyamızda yaşanan ve toplumları hem ekonomik hem de politik olarak derinden etkileyen problemlerin birçoğunun temelinde enerji ile ilgili sorunlar yatıyor. Öyle ki ülkeleri idare eden iktidarlar bu sorunu aşmak için türlü politikalara başvuruyor ve hatta milletler arası anlaşmalarla enerji açığını kapatmaya çalışıyor. Buna rağmen ne yazık ki şu an bile kullandığımızın binaların birçoğu kullandıkları enerjinin büyük kısmını boşa harcamakta ve enerji israfı yapmakta. Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre ısı yalıtımı kullanılmaya başlamasından sonra enerji tüketimi %40, CO2 emisyonu ise %35 azalmıştır. Bu durum enerji tüketimini düşürdüğü gibi karbon salınımını da düşürerek yeni nesil çevreci binaların önünü açmıştır.
Yapı teknolojileri alanında çalışan bilim insanlarının geliştirdiği ve inşaat sektörünün hizmetine sunduğu poliüretan yalıtımı sistemleri de küresel ısınmaya yol açan karbon salınımının azaltılmasında ve enerji verimliliğin artırılmasında kilit rol oynayan bileşenlerden biri. Kolay uygulanabilir olması, uzun ömürlü olması ve güvenli olması sebebiyle sıkça tercih edilen ürün soğuk havalarda ısı kaybını ciddi oranda azaltırken, sıcak yaz aylarında ise binaları serin tutarak klimalara daha az ihtiyaç duyulmasını sağlar.
Yapıda zeminden çatıya hemen her alanda kullanılabilen poliüretan özellikle zeminde, çatıda ve çatı kaplamalarında, dış cephe duvarlarında ve duvar kaplamalarında, kazan etrafında ve ısıtma sistemindeki boruların çevrelerinde sıkça karşımıza çıkar.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleyi organize bir şekilde yürütmek maksadıyla imzalanan Kyoto protokolü her ülke için belli sorumlulukları yerine getirmeyi şart koşuyor. Bu kapsamda Avrupa ülkeleri de konuyla ilgili adımlarını atarken poliüretan teknolojisinden faydalanmışlar. Yapılan araştırmalara göre Avrupa’daki fosil yakıtlardan ortaya çıkan karbon salınımının %40’ı binaların ısıtılması ve soğutulması esnasında ortaya çıkıyor. Bu tabloyu değiştirmek için poliüretan yalıtım teknolojisine başvuran Avrupalı idareciler CO2 salınımında tüm kıta genelinde ortalama %10 oranında azalma kaydetmişlerdir. 

Yorumlar